Recept Brusselse Wafels

Bak zelf heerlijke verse Brusselse wafels

Brusselse wafel bestrooid met bloemsuiker.

Ingredienten Brusselse Wafels

  • 500 g bloem
  • 25 g verse gist
  • 200 g boter
  • 1/2 l melk
  • 1/2 l water
  • 4 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 5 g zout

Bereiden wafeldeeg

Zeef de bloem in een kom en strooi de suiker erover. Verwarm het water op tot ze lauw is en los de gist er in op. Verwarm de melk voeg deze onder mengen toe aan het bloem, vervolgens het water. Zet de boter op een héél zacht vuur zodat ze langzaam kan smelten zonder te bruinen, als alternatief kun je deze voor korte tijd op de laagste stand in de microgolf plaatsen. Splits de eieren en voeg het eigeel toe aan het deeg alsook de vloeibare boter. Klop het eiwit op en voeg toe. Meng goed en voeg als laatste het zout toe en meng nog even door.
Laat het deeg op een warme maar tochvrije plaats gedurende een half uurtje rijzen, het deeg zal in volume nagenoeg verdubbelen.

Wafels Bakken

Door het aanwezige vetstof in het deeg is het niet nodig om je wafelijzer in te vetten. Giet het deeg gelijkmatig op het ijzer, sluit het en keer direct om. Laat het de voorziene tijd bakken (meestal rond de 4 minuten) en haal de wafels uit met een wafelvork. Wafelijzer met 2 versgebakken brusselse wafels

Brusselse Wafels met vers fruit

Bestrooi de wafels met een weinig bloemsuiker. Voeg desgewenst nog een toefje slagroom toe en wil je het lekkernij-feestje compleet maken dan voeg je nog enkele soorten vers fruit toe zoals aardbeien, ananas, kiwi, frambozen, druiven, appel... Smakelijk ! Verse brusselse wafel met bloemsuiker, slagroom, aardbeien, ananas, druiven, frambozen, kiwi en appel.

Brusselse Wafels, Belgisch erfgoed

De belgische wafels en meer bepaald de brusselse wafels zijn wereldwijd bekend en aangeprezen, maar welke verhalen en historie gaan er achter deze bekendheid schuil ? Tijd om het eens uit te zoeken, zo dacht men bij de Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Academie voor Streekgebonden Gastronomie. Het resultaat is heus boek in de vorm van een wafel, een historische zoektocht, voor wie maar niet genoeg kan krijgen van deze belgische lekkernij !


pannenkoeken rijstebrij-rijstpap Brusselse wafel met bloemsuiker Verse Cake Vers stukje brownies zelfgemaakte marshmallows suikerwafels - Luikse wafels