Suiker - Sacharose

Suiker uit de keuken

Als we spreken over suiker bedoelen we meestal kristalsuiker, de zoetstof die we gebruiken in de keuken voor gebak, in de koffie en allerlei andere zoetigheden. zetmeel, lactose (melksuiker),... zijn namelijk ook suikers

Zijn suikers gezond ?

Suikers zijn een bron van energie en moeten dus vooral met mate geconsumeerd worden om obesitas (zwaarlijvigheid) te vermijden. Ons lichaam heeft uiteraard energie nodig maar heeft daarnaast ook veel andere stoffen nodig om goed te kunnen functioneren zoals vezels, vitaminen, mineralen,... Suikers zitten trouwens al van nature in veel voedingsstoffen, vooral in grote mate in fruit. Producten gemaakt van zuivere suiker : snoep, gebak, frisdrank,... vallen onder de noemer 'lege caloriƫn', dit wil zeggen dat ze energie leveren maar verder nagenoeg geen toegevoegde waarde hebben voor het lichaam, geen vitaminen, mineralen, vezels, dit is de groep waar we de meesten van ons het meest van genieten maar die we ook moeten leren beperken.
Een bijkomend probleem met suikers is dat ze tandbederf in de hand werken.

Snelle en trage suikers

Sommige suikers zijn eenvoudig van structuur zodat ze vlug opgenomen en verwerkt worden door het lichaam en dus snel energie vrijmaken, we spreken van snelle suikers. Snelle suikers kunnen van belang zijn als we ons lichaam snel van energie willen voorzien, denk maar aan sporters die plots energie nodig hebben. Trage suikers worden langzaam verwerkt en omgezet zodat het lichaam geleidelijk van energie wordt voorzien. Dit is belangrijk om ons lichaam de dag door van energie te voorzien. Je kunt wel stellen dat dit de belangrijkste suikers voor de energielevering aan ons lichaam zijn.

Suiker voor de chemicus

Suiker is een andere naam voor koolhydraten of ook wel sachariden genoemd. Er bestaan vele soorten suikers, een stof is een suiker als ie voldoet aan een bepaalde chemische verbinding waar ik nu niet dieper ga op ingaan. Suikers zijn een bron van energie, brandstof voor ons lichaam.

geraffineerde suikers

Suiker wordt geraffineerd uit suikerbieten (in onze streken) of suikerriet of suikerpalm. Bij deze methode gaat men de suiker uit de planten laten oplossen in heet water en vervolgens herkristaliseren, zodat men zuiver suiker bekomt.


pannenkoeken rijstebrij-rijstpap Brusselse wafel met bloemsuiker Verse Cake Vers stukje brownies zelfgemaakte marshmallows suikerwafels - Luikse wafels