Brownies

Hou je van chocolade ? Brownies proberen !

Bord vol verse brownies

Van het bruine koekje tot het chocoladekoekje

Een ding staat vast, brownies hebben hun naam alvast niet gestolen met hun donkerbruine chocolade aanblik. Al zou, naar het schijnt, in het oorsprongkelijke recept dat stamt uit het begin van de twintigste eeuw geen chocolade aanwezig zijn maar wel een stroperige melasse die voor het kleurtje instond. Deze chocoladegebakjes zijn in Amerika bijzonder populair, maar aan liefhebbers ontbreekt het in onze streken ook al niet. Voor wie het nog niet wist, ook blondies bestaan... en je kon het vast al raden dat deze iets lichter zijn van kleur.

ingredienten Brownies

Voor 6 tot 8 personen (20-tal brownies) :

  • 130gr fondant Chocolade (kwaliteits fondant)
  • 100gr (ongezouten) boter
  • 250gr Kristalsuiker
  • 85gr bloem
  • 2 eieren
  • 3 koffielepels (zelfgemaakte) Vanillesuiker (of 1 zakje)
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 100gr Walnoten of Pecannoten
  • Optioneel : 1 koffielepel bakpoeder toevoegen aan bloem

Werkwijze Brownies deeg

Voorbereidingen
Verwarm de oven voor op 180° C.
Breek de chocolade in stukjes en doe deze samen met de boter in een kom.
Plaats deze kom au bain Marie en laat de chocolade smelten, heeft u een elektrisch vuur dan kunt u deze kom ook rechtstreeks op de laagste stand plaatsen, hou wel in de gaten dat de choclade niet aanbrand, ze mag hooguit langzaam smelten.
Voorzie een cakevorm van bakpapier.
Snij de noten in stukken of plaats ze in een propere handdoek en plet ze met een deegrol.

potten met ingredienten brownies

Verwerken ingredienten
Klop de suiker en de eieren in een tweede kom, zeef hierbij vervolgens de bloem en cacao en spatel goed dooreen. Voeg de gesmolten chocolade en boter toe en na mengen ten slote de noten. Schep het browniesdeeg in de bakvorm met bakpapier en stijfk de bovenkant effen.

browniesdeeg in bakvorm

Brownies bakken
Plaats de bakvorm op een rooster in de voorverwarmde oven en laat een 25 a 30 minuten bakken. Indien je in de brownies prikt en het deeg is niet meer klevering dan zijn deze gereed.
Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen voor je snijd.
Je kunt brownies lauw of koud eten. Je kunt ze ook enkele dagen bewaren in een luchtdichte doos.

een vers stukje brownie

variatie in Brownies
Je kunt brownies licht bakken zodat ze nog smeuig zijn vanbinnen of harder zodat ze iets droger maar vaster zijn aan de binnenkant. Vele verkiezen de smaak van de smeuige Brownies maar de iets vastere zijn gemakkelijker te snijden en te presenteren.
Probeer ook eens verschillende soorten pure chocolade uit, dit kan de smaak beinvloeden. Kijk naar de verpakking voor een het cacao-percentage dat voor fondant meestal gaat van zo'n 50% tot 75%, een hoge waarde is aan te raden. Wil je fairtrade brownies maken dan loop je even langs in de oxfam wereldwinkel of een supermarkt met fairtrade chocolade,suiker, cacao en noten...


pannenkoeken rijstebrij-rijstpap Brusselse wafel met bloemsuiker Verse Cake Vers stukje brownies zelfgemaakte marshmallows suikerwafels - Luikse wafels