pannekoeken of pannenkoeken ?

Hoe schrijf je dat alweer ?

Volgens het Groene Boekje is alleen pannenkoek juist, echter velen wijken hiervan af en hanteren de schijfwijze pannekoek omdat dit dichter aansluit bij het gesproken woord.

De hoofdregel van het Groene Boekje luidt als volgt: pan heeft alleen een meervoud op -en, en daarom moet in samenstellingen met pan ook en komen te staan: pannengreep, pannenkoek, enz. Geen enkele samenstelling met pannen- valt onder een van de uitzonderingscategorieën; dat betekent dat volgens het Groene Boekje pannen... altijd juist is.
Van Dale (2005) – dat de spelling van het Groene Boekje volgt – vermeldt wel pannegies, maar dat is een dialectvorm van pannetjes; het is geen samenstelling van pan en gies.

Volgens het Witte Boekje zijn in veel gevallen ook de vormen zonder tussen-n mogelijk. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor pannebier en pannekoek, omdat het schrijven van de tussen-n voor hen de betekenis van het geheel verstoort ('de grote koek van beslag uit een koekepan' en 'feestje op een huis in aanbouw als de pannen op het dak liggen'). In pannenset is de tussen-n voor verreweg de meeste taalgebruikers wél het gewoonst, omdat het woord set direct de gedachte opwekt aan meer afzonderlijke pannen.

In elk geval, of u nu pannekoek of pannenkoek schrijft en of u deze in 1 of meerdere pannen bakt, het pannenkoeken recept blijft gelukkig hetzelfde :-)


pannenkoeken rijstebrij-rijstpap Brusselse wafel met bloemsuiker Verse Cake Vers stukje brownies zelfgemaakte marshmallows suikerwafels - Luikse wafels